Barnförbud på café

Vårvinter 2013 rasade debatten om barnförbud på café. Den tändande gnistan var att ett Stockholmscafé satt upp en skylt på dörren till caféet. Texten löd: För allas trevnad råder barnförbud i lokalen. Den var illustrerad med bilder, varav en bild på en skrikande bebis som var överkryssad och en bild på en överkryssad barnvagn.

 

I bloggosfären

Några av de tongivande bloggerskorna gav sig in i debatten som gick i höga vågor. Bland andra Katrin Zytomierska som även blivit inbjuden till TV4 Nyhetsmorgon för att debattera barnförbud på caféer. Hon har inställningen att det är caféägaren som har rätt att förbjuda barn på sitt ställe. Hon jämför med andra åldersgränser som nattklubbar har och förekomsten av barnfria hotell. Katrin menar att barnen dessutom inte har roligt på caféer. Vilket hon säkert har rätt i. Det finns andra saker man kan göra med barnen som att ta med dem till lekland och parker istället. Bloggerskan Kissie skriver på sin blogg att hon har lämnat ställen då hon upplever att det blir för skrikigt. Hon har även sett barn springa in till köket och hoppa i soffor. Problemet hon iakttagit är att föräldrar inte har pli på sina ungar, helt enkelt.

Happy funny messy eater

 

Caféets dilemma

Caféet ifråga upplevde eskalerande problem med barn. Framförallt att föräldrarna låter barnen springa och härja fritt inne caféet. Förutom att de kan förstöra andras kläder och knuffa personal som serverar heta drycker. Kan de skada sig själva. Något som café- och restaurangägare vare sig kan eller vill hållas ansvariga för. En del föräldrar byter dessutom blöja på soffor och andra möbler, vilket dessutom är ohygieniskt.

 

DO inblandat

Enligt DO är det enligt huvudregeln inte tillåtet att ha barnförbud av kommersiella skäl. Något som gäller bland andra verksamheter, restauranger och caféer. I det här fallet var det just av det skälet caféägaren i det här fallet förbjöd barn i sin lokal. Enligt DO är det dock OK att införa en åldergräns för andra skäl som exempelvis då det gäller ordning eller säkerhet. Något som café- och restaurangägare kan tillämpa då den här typen av inrättningar är en riskfylld miljö för småbarn att visats i. Då de springer runt fritt i lokalen utan föräldrarnas övervakning. Dels kan barnen bränna sig på värmeplattor eller om de springer in i personal som serverar heta drycker. De kan också få tag i knivar och skada sig och andra.

 

Porta föräldrarna

Debatten borde kanske istället ha fokuserats om till frågan om föräldrars ansvar att säkerställa att deras barn inte stör ordningen och säkerheten i inrättningens lokaler. Skylten kanske skulle ha illustrerats med oansvariga föräldrar vilka portas på grund av bristande tillsyn av sina barn som orsakar oordning och säkerhetsproblem.

litepress