Barnvänliga caféer i Göteborg

Att säga att svenskar tycker om att fika är en underdrift, och nyblivna mammor och pappor är inget undantag från detta. Tyvärr är det inte lika självklart för en förälder med barn i barnvagn att de ska kunna gå på stan och ta en fika som det är för de flesta andra i befolkningen. I Göteborg är nämligen långt ifrån alla caféer välkomnande när det gäller barn och barnvagnar, i alla fall enligt föräldrarna själva, och det gäller även de caféer som säger sig vara barnvänliga.

Många caféer i Göteborg visar på att de har barnstolar tillgängliga och skötbord på toaletterna, och säger att småbarnsföräldrar (med sina barn) är välkomna på deras caféer. Enligt småbarnsföräldrarna själva ser dock verkligheten annorlunda ut, då de till exempel menar att det krävs mer för att ett café ska kunna kallas ”barnvänligt”, till exempel att det finns en ramp för barnvagnen och att personalen bemöter dem på ett välkomnande sätt – vilket alltså är långt ifrån självklart.GothenburgCentral

Vilka caféer i Göteborg bör man då gå till som småbarnsförälder? På sommaren är Café Vanilj att rekommendera, då det här finns gott om plats för barnvagnar på innergården och uteserveringen. Dessutom finns både skötbord och barnstolar. Ett annat barnvänligt café är Fröken Olsson, som framförallt kvalificerar sig som barnvänligt på grund av sin attityd – här kan nämligen både föräldrar och barn känna sig välkomna. Det finns barnstolar, men varken skötbord eller ramp, så man får dock vara beredd på den uppoffringen. Ett av de mest barnvänliga caféerna i Göteborg hör faktiskt till kedjan Espresso House, som inte bara är tillmötesgående när det gäller sin egen meny (det går att beställa en särskild ”barnmacka”) utan också erbjuder möjlighet att använda mikro för att värma egen mat till barnet. Det finns också skötbord och viss plats för barnvagnar.

Den enda nackdelen med barnvänliga caféer är att det samlas många barn på samma plats, och som alltid på sådana platser finns risken för att sjukdomar sprids barnen emellan. Då kan det vara skönt att veta att man kan prata med en läkare snabbt och effektivt via ett videosamtal på KRY.se. Där kan också vuxna få hjälp med större och mindre åkommor, till exempel en vagel i ögat. På det sättet kan både vuxna och barn hålla sig glada och friska inför nästa cafébesök.

litepress