Fika utomhus

Ett alternativ till att gå på en caféinrättning inomhus, är att göra en utflykt till en park med ett utomhuscafé. Även utomhuscaféer kan under vår, högsommardagar och ljumma höstdagar, ha solskydd i form av markiser i Stockholm. eller till mer lantliga omgivningar. Åtminstone för stadsbarn.

 

Caféer i parker

I motsats till caféer i stadsmiljön kan man i regel sitta utomhus i de caféer som ligger i parker. Barnen får mer möjligheter att röra sig på kringliggande gräsmattor, i stället för att stoja omkring inne i en lokal. Självklart behöver föräldrarna ha en god uppsikt över sina barn. Kanske kan man turas om, så att den ena föräldern får fika i lugn och ro.

Family Having Picnic In Countryside

 

Föräldraansvar även på utomhuscaféer

Föräldraansvaret gäller såklart även caféer och restauranginrättningar som finns i parkmiljöer. Som exempel kan nämnas Rosendals trädgårdskafé på Djurgården i Stockholm. Caféet i sig är dock varken ett dagis eller en lekstuga för barn. Café- eller restaurangägaren med personal är inte skyldiga att passa andras barn. Tänk på att barn kan skada sig på varma drycker, vassa bestick och annat. De kan också komma bort, för att de bestämt sig för att gå iväg och undersöka något. Något som är ett ögonblicksverk. Barn kan också bli medlurade och kidnappade av individer med ont uppsåt.

 

Picknick i det gröna

En picknick i det gröna är något av ett äventyr. Packa matsäcken i en picknickkorg och ät den ute i det fria. Att sitta på en filt i gröngräset brukar barn tycka är spännande. Ta med drycker som hålls kalla i en kylväska. Efter måltiden kan barnen få röra sig fritt – under ständig uppsikt av föräldrarna och andra vuxna i barnens sällskap. Särskilt viktigt i närheten av havet, sjöar eller vattendrag.

litepress