Storstadssemester med barn

Fördomen om barnfamiljer på semester är kanske att de bara åker på charterresor till en badort någonstans varmt, och tillbringar en eller två veckor på stranden. Det beror kanske på att många barnfamiljer också väljer just en sådan semester, eftersom det uppskattas av både barn och vuxna. Men allt fler familjer i Skandinavien väljer nu att istället (eller också) åka på semester till olika storstäder. En förklaring till detta kan vara att det har blivit billigare att resa, vilket gör att spontana weekendresor nu även är tillgängliga för barnfamiljer. Som exempel kan nämnas att det med vissa lågprisflybolag är billigare att flyga till Berlin, Barcelona eller London än att ta tåget mellan Stockholm och Göteborg.

Att vara turist i en storstad med barn är dock inte detsamma som att åka på en weekendresa i sällskap med andra vuxna. För det första bör man överväga om man verkligen ska åka just nu, eller om man ska vänta tills barnen är i en annan ålder. Föräldrar med resvana menar att det är bäst att resa till storstäder antingen när barnen är så små att de fortfarande ammar och är nöjda med att bara ligga still i en vagn, eller när de är så stora att de börjar få gemensamma intressen med föräldrarna (det vill säga någon gång i tonåren).water-1036878_960_720

Om man ändå åker på en stadssemester med barn i mellanåldern, det vill säga barn som är mellan ungefär 3 och 10 år gamla, måste man anpassa resan efter dem. Man får självklart räkna bort aktiviteter som vuxna uppskattar, som barbesök och shopping. Man måste kanske också planera mer än man skulle behöva annars, till exempel genom att välja ett hotell nära centrum för att minska transportsträckor, och genom att i förväg kolla upp var restaurangerna finns och vad de serverar. Annars är risken att man trötta och hungriga går runt i ett kvarter och bara hittar restauranger som serverar fisk och skaldjur, eller annat som barnen inte tycker om. Slutligen kan man behöva ta det lugnare än man hade gjort om man inte haft barnen med sig – det andra föräldrar har upplevt efter semestrar i till exempel Prag och Paris är att långa cafébesök var det som barnen uppskattade mest.

Om du och din familj gärna vill åka på semester till en storstad, men inte riktigt har finanserna till det, Kan ni gå in på Advisa.se och få reda på hur mycket ni kan låna.

litepress