Tips på barnlekar

Det finns många olika lekar för barn som du kan ha nytta av i alla möjliga sammanhang. Oavsett om du har ett pedagogiskt yrke där du kommer i daglig kontakt med barn och unga, om du är förälder eller på annat sätt umgås med barn, så är det nästan säkert att du förr eller senare kommer att behöva styra upp lekar för barn. När man väl står där kan det däremot vara ganska svårt att komma på en bra lek, så här kommer några tips och idéer så att du är förberedd!

photo-1440288736878-766bd5839edbLekar för olika åldrar

Det finns lekar som passar barn i en viss ålder, och så finns det lekar som passar en blandad barngrupp. Det första du bör tänka på är alltså vilken ålder barnen är i och hur stor gruppen är. Väljer du en för avancerad lek för en grupp treåringar kan det lätt bli kaos, eller åtminstone svårt att genomföra leken. Väljer du en för simpel lek åt ett gäng tioåringar kan de lätt bli uttråkade, så här gäller det verkligen att tänka efter. Gruppens storlek spelar också in eftersom en större grupp inte lämpar sig för vissa lekar då det lätt blir rörigt och stökigt. Är du dessutom ensam vuxen kan det bli övermäktigt. Det finns ett flertal klassiska barnlekar som kan fungera bra både för små och lite större barn och dessa är till exempel “Kurragömma”, “Björnen sover”, “Bro bro breja”, “Denna ringen den ska vandra” och “Sätta svansen på grisen”. Så länge du inte har ett gäng väldesignade soffbord i barnrummet är det bara att köra igång lekarna!

Flera tips på lekar

Det finns många andra tips på lekar. Någonting som uppskattas av både yngre och äldre barn är skattjakter. Du kan till exempel anordna en skattjakt om ett eller flera barn fyller år, det är någons namnsdag, påsk, julafton eller bara för att det är skoj. Välj först och främst en skatt som kan bestå av allt från godis till pengar, leksaker, böcker, en upplevelse eller någonting annat som du vet uppskattas av barnet eller barnen som ska leta efter skatten. Lägg din skatt i någonting – låt fantasin flöda, det kan vara inslaget eller hopvirat i ett tygstycke med paljetter på! Göm skatten inomhus eller utomhus och börja sedan göra ledtrådarna. Kan barnen som ska gå skattjakten läsa kan det vara kul att skriva små lappar och lägga ut dem på olika ställen. På varje lapp ska det stå någonting som leder till nästa lapp, och slutligen till skatten givetvis. Kan barnen inte läsa kommer en vuxen behöva gå med och läsa på lapparna, där det kan stå enklare saker som till exempel “vart lagar man mat?”, varpå barnen svarar “köket” och så går man dit och så vidare. Detta är en väldigt uppskattad lek av barn och vuxna, i alla åldrar!

litepress