Tre bra caféer i Sverige

Fika! Den svenska företeelsen är en som blivit känd över hela världen, för visst finns det inte något mer som definierar en typisk medelsvensson än just att vi gillar att fika? Ordet har faktiskt inte någon direkt översättning, just för att det är ett sånt fenomen som man bara kan förstå om man faktiskt bor här. I Storbritannien så tar man en “cup of tea”, i USA är det istället en “coffee break” på Starbucks. Men att verkligen fika så helhjärtat och ofta som vi här i Sverige gör, det är det inte många som kan klå. Här kommer vi lista tre av de bästa caféerna i landet.

White Guide vet allt om caféer

Letar du efter ett bra ställe att ta en fika, en uppiggande kopp kaffe eller kanske en lite sen brunch så har du kommit rätt. Här kommer vi lista Årets bästa caféer 2016. Kika in på något av dem och ta dig en titt (eller en bit!). White Guide är ett företag som riktat in sig på att leta upp riktigt bra caféer, hotell och serveringar runt om i landet och utvärdera dem. I år blev fler än 300 caféer och restauranger nominerade, men bara åtta stycken fick pris. Ett av dem var Kale’i i Göteborg, som vann Årets Kaffebar. Där kan man njuta av en god macka, och para det med massor av nybryggt kaffe i alla dess former.

Bästa fikaställena i landet

Också i vår kära huvudstad finns ett överflöd av caféer, så det chockar nog ingen att ett stort antal av de nominerade caféerna av White Guide går att hitta just i Stockholm. Bästa café 2016 vann däremot Annas Hembageri, som ligger i den lilla orten Mariefred, vilken är belägen cirka 6 mil väster om Stockholm. Här kan man åtnjuta allt och lite till, och nu lagom till juletider så slingrar en doft av hembakade pepparkakor i lokalen. En annan vinnare av White Guides prestigefyllda pris är bageriet Bageri Petrus. Här kan man njuta av bland annat tårtor, krispiga kringlor och punschdoftande dammsugare. På sommaren står uteserveringen öppen och man kan åtnjuta sin fika i sommarsolen. Dags för en fikapaus?

litepress